De tocht

De Elfstedentocht kent een wedstrijd- en een toertocht. WegwijzerBeide tochten vinden op dezelfde dag plaats en beslaan exact dezelfde route. De belevenis om de Elfstedentocht te rijden is niet voor iedereen weggelegd. Zowel de wedstrijdtocht als de toertocht kan alleen door leden van de Vereniging "De Friesche Elf Steden" worden geschaatst.
De tocht is bijna 200 kilometer lang en loopt door heel het Westelijk deel van Friesland. Vanouds is Leeuwarden de start- en finishplaats.

Bij inschrijving ontvangen de deelnemers een stempelkaart, welke persoonlijk bij elke controlepost moet worden overhandigd. De controleposten zijn ingericht in de elf steden en op een aantal geheime plaatsen. De stempelkaarten worden er handmatig van een stempel voorzien.
Langs de route staan honderdduizenden toeschouwers die de kou trotseren en de schaatsers aanmoedigen. De deelnemers die op tijd weer in Leeuwarden arriveren en van wie de kaart van alle stempels is voorzien, ontvangen het felbegeerde Elfstedenkruisje.

De route
De wedstrijd
De toertocht
De prijzen
De organisatie

Elfstedentocht-weetjes

Klik hier als je heimwee hebt! English version Klik hier als je heimwee hebt!