Elfstedentocht-weetjes

Route
In het begin werd de Elfstedentocht ‘om de noord’ gereden. Dit betekent dat de tocht vanuit Leeuwarden andersom werd verreden. Vanaf 1933 werd de zuidelijke route gevolgd. In 1941 werd nog een keer voor het traject om de noord gekozen. Het bestuur nam in 1942 het besluit om alleen nog maar via de zuidelijke route te schaatsen. Dit om de deelnemers niet in de avonduren over de niet verlichte meren te laten schaatsen.

Eerste buitenlander met kruisje
Een Amerikaanse diplomaat heeft als eerste buitenlander in de Elfstedengeschiedenis de tocht uitgereden. Hij behaalde het kruisje tijdens de editie van 1933. Hij werkte op dat moment in Brussel. In 1929 deed hij ook al mee, maar toen moest hij de strijd in Stavoren staken. Dat jaar kwam hij speciaal over uit Amerika om de tocht te schaatsen.

Vijf rijders hand in hand over de finish
De Elfstedentocht op dinsdag 14 februari 1956 kende een bijzondere finish. De rijders begonnen het gevecht tegen de elementen in een dichte sneeuwbui. Via de radio werden de Friezen opgeroepen sneeuw te ruimen op de route. Gedurende de tocht wisselde de kopgroep regelmatig. Er werd hard gestreden om de eerste positie. De wedstrijd was erg spannend. Intussen moesten de eerste rijders afhaken. Jeen van den Berg moest eraf met een defecte schaats. In het dorpje Vrouwbuurstermolen verdween de spanning uit de wedstrijd. Op een kluunplaats deelde Aad de Koning een ANP-verslaggever mee: ‘Er wordt niet gesprint. We rijden met zijn vijven tegelijk door de finish.’ Al gauw was iedereen van dit bericht op de hoogte en was de spanning weg. De reden voor deze afspraak is nooit onthuld.

Auto over IJsselmeer
Tijdens de twaalfde Elfstedentocht, in de barre winter van 1963, reed er voor het eerst een auto over het IJsselmeer. In de auto zat kapelaan Kluck met zijn parochianen. Om half twaalf ‘s ochtends vertrokken zij uit Zwaag in Noord-Holland richting Hindeloopen. Daar arriveerden zij nog net op tijd om de eerste rijders te zien passeren. De kapelaan verklaarde dat het eigenlijk onverantwoordelijk was.

Eerste koninklijke deelnemer
De veertiende Elfstedentocht (1986) had wel een hele bijzondere deelnemer. Kroonprins Willem Alexander deed mee onder de naam W.A. van Buren. Een paar dagen voor de tocht was via het provinciaal bestuur van Friesland het verzoek binnengekomen of er voor de prins een uitzondering gemaakt kon worden. Hij was immers geen verenigingslid, maar wilde graag meerijden. Bovendien had hij met vrienden een weddenschap afgesloten dat hij de tocht uit zou rijden. Om kwart voor zeven begon Willem Alexander aan zijn monstertocht. Pas in de buurt van Stavoren werd hij opgemerkt. Daarna ging het gerucht snel rond en werd het door het Elfstedenbestuur bevestigd. ‘s Avonds, bij de finish, viel de vermoeide prins in de armen van zijn moeder, koningin Beatrix, en zijn vader, prins Claus.

up Elfstedentocht Nieuws

Klik hier als je heimwee hebt! English version Klik hier als je heimwee hebt!